Moda na domowe wyroby zyskuje na popularności, stały się symbolem odpowiedzialnego stylu życia i zdrowego odżywiania. Nasze pyszne, własne wędliny – tak to możliwe. Wyroby takie zapewniają wspaniały smak oraz wartości odżywcze.

Przepis na własne wędliny

Do przygotowania domowej kiełbasy wystarczy maszynka do mielenia mięsa lub nadziewarka. W sieci znajdziecie wiele przepisów na rozmaite kiełbasy, niektóre będą wymagały wędzenia. Do wykonania domowej kiełbasy pędziemy potrzebowali okreslonych porcji wieprzowiny, wołowiny, baraniny, mięsa z kurczaka lub z indyka. Możemy dowolnie dobierać składniki, tworząc różne smakowe kombinacje. W przepisie powinno znaleźć się zarówno mięso chude jak i tłuste. Dodając do farszu boczek, słoninę, podgardle lub karczek, zapewnimy odpowiednią konsystencję i kruchość kiełbasy. Kawałki mięsa należy zmielić.

Zalety produkowania własnej żywności

Przygotowywanie wędlin w warunkach domowych zapewnia naszej rodzinie niepowtarzalny smak oraz zdrowie, nie dodajemy do farszu szkodliwych konserwantów, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku.  Różnica między kupionym, a wyrobem własnym, polega na zawartości mięsa w produkcie gotowym.  A przecież wykonanie pysznej wędliny domowej jest jak najbardziej możliwe i proste, każdy może spróbować swoich sił we własnym wyrobie wędlin. Z pomocą przychodzi nam sklep https://swojskiwyrob.pl/, który oferuje wszystko, co nie zbędne do domowej produkcji wędlin.

Własne wędliny, jak zacząć?

Wystarczy dobre mięso, podstawowy sprzęt i dużo chęci. Jak ktoś lubi i jada wędliny, ma na nie ochotę, to robienie ich w domu jest najzdrowszym rozwiązaniem. Wędliny domowe to przetwory mięsne występujące pod różnymi postaciami. Wędliny powstają również z podrobów połączonych z mięsem i tłuszczem. Z wędzonki uzyskiwanej z jednego peklowanego, a następnie wędzonego kawałka mięsa, przygotowuje się szynki, balerony, boczki i polędwice. Mięsa mogą być też pieczone i nadal będą wędlinami. Każdy może pozyskać mięso z mniejszych ubojni i sam zająć się własnym wyrobem wędlin. Każdy też wie, że swojskie wędliny są najsmaczniejsze.

Dodaj komentarz