Wyciskacz łez jakim jest cebula, to utrapienie nawet najbardziej doświadczonych szefów kuchni. Już w momencie, gdy jest cebula obrana nie możemy się powstrzymać przed uronieniem łzy, a dodatkowo zawsze nam kupujemy jej za mało. Jak zaradzić cebulowej awarii?
Czy cebula obrana czy siekana, dlaczego piecze w oczy?
Każdy młody kucharz szkolący się na profesjonalistę, zaczyna swój egzamin od noża, deski i cebuli. Taki test prowadzą nie tylko szkoły gastronomiczne, ale także wiele profesjonalnych restauracji, których krojenie i siekanie a zwłaszcza tak trudnego produktu jest absolutną podstawą. Dlaczego cebula piecze?
Cebula posiada mikroskopijne bąbelki z enzymem allinazy, wypełniające każdą jej komórkę. W momencie naruszenia struktury cebuli lub czosnku, te enzymy obronne uwalniają się i mieszają z innymi związkami chemicznymi cebuli. Efektem tej chemicznej mieszanki jest substancja, która w momencie unoszenia się w powietrzu, podrażnia naszą śluzówkę. Substancja jest na tyle gęsta, że bardzo szybko pobudza nasz mechanizm obronny oka, który stara się ją rozcieńczyć i wypłukać, z tego powodu lecą nam właśnie łzy.
Samo łzawienie nie jest groźne i większości dość szybko przechodzi. Wystarczy odejść na chwile do innego pomieszczenia, przepłukać lub przewietrzyć oczy, a uczucie pieczenia od razu ustępuje. Są jednak osoby, dla których kontakt z tą substancją może nie poprzestać na samym łzawieniu. Krojenie cebuli jest wyjątkowo uciążliwe dla osób podatnych na różnego rodzaju dolegliwości związane z suchością lub tendencja do podrażnień oka. Taki kontakt z warzywem, może skończyć się zapaleniem spojówki, a co za tym idzie, problemami z widzeniem.
Cebula to podstawowy produkt każdej kuchni
Cebula oprócz tego, że piecze i wydziela dość nieprzyjemny zapach posiada tez bardzo wiele zalet. Przede wszystkim jest to warzywo posiadające właściwości lecznicze. Cebula wzmacnia odporność oraz działa odkażająco i przeciwbakteryjnie, dlatego idealnie sprawdza się jako syrop na różnego rodzaju choroby układu oddechowego. Dodatkowo działa pozytywie na trawienie i usprawnia nasz metabolizm. cebula to także warzywo uniwersalne, można ją jeść zarówno na surowo jak i gotowaną czy smażoną, jest podstawą wszystkich zup, sosów i coraz większej ilości sałatek. Tak czy inaczej, cebula to podstawowy produkt w każdej kuchni i wiecznie jest jej za mało. Jak temu zaradzić?
Joker Leszno – skupujemy, sprzedajemy i obierzemy dla Ciebie cebulę
Firma Joker usytuowana w Lesznie, oferuje skup i sprzedaż cebuli za równo w Polsce jak i za granicą. Oprócz tego ich usługi obejmują fachowe obieranie cebuli w dowolnych dla klienta ilościach. Firma Joker posiada specjalne wywrotki oraz transport chłodniczy przewożący do 22 ton warzyw na jednym kursie. Niezależnie od tego czy jest to cebula obrana czy w łuskach, firma rozwozi cebule różnych rozmiarów i w zróżnicowanych opakowaniach.
Joker działa w branży warzyw i owoców już od 10 lat. Warzywa biorą z najlepszych gospodarstw, a dodatkową cechą ich wysokiej jakości usług jest długolenie doświadczenie z zakresu obierania i przygotowania cebuli na sprzedaż. Firma Joker zatrudnia solidnych pracowników, którzy nie boja się wyzwań i do swoich zadań podchodzą z pełnym zaangażowaniem i terminowością. Cebula, która trafia do naszych domów, posiada gwarancję świeżości i najwyższej jakości.